Arturo Arques mamma var ensamstående med tre barn och tvingades vända på varje krona. Att fortsätta spela ishockey var inte aktuellt för Arturo, det var för dyrt med all utrustning.
– Då tänkte jag först att jag måste välja en sport som mamma hade råd med, det fick bli volleyboll. Sedan tänkte jag att jag skulle lära mig ekonomi så att jag inte skulle hamna i samma sits som mamma, säger Arturo Arques, som denna vår varit privatekonomisk talesperson i Swedbank i två år.
Arturo Arques representerar både Swedbank och Sparbankerna och tar gärna exempel som utgår från en t-baneförares eller en undersköterskas vardagsekonomi med sina tips. Han tycker att han nu slutit cirkeln i sin karriär, som omfattar aktiemäkleri, kapitalförvaltning och finansiell rådgivning. Han har jobbat tio år på Handelsbanken och SEB, fyra år på Nordnet och kom till Swedbank 2012. Han har arbetat som aktie- och optionsmäklare, med kapitalförvaltning och finansiell rådgivning för välbeställda kunder, institutioner och stiftelser.
I hans roll i dag ingår bland annat att vara chefredaktör för 90-åriga Lyckoslanten, med den tecknade serien Spara och Slösa. Det tycker han är ett fantastiskt arv att få förvalta. Den enhet han arbetar på heter Samhällsengagemang och Relationer, där det finns ett tiotal kollegor.
Kollegorna är inte ett dugg avundsjuka över att han syns så mycket, påstår han. Precis som i ett volleybollteam är det lagspel bakom. Att vara en offentlig person kan ha sina sidor, men Arturo Arques har sluppit kallas »jävla invandrare«. Elaka kommentarer förekommer sällan på bankens sociala media och hanteras av andra.
– Det händer oftare att jag får beundrarmejl, vilket alltid är trevligt. Det händer också kvinnor föreslår en afterwork. Men då tackar jag vänligt men bestämt nej.
Arturo Arques är uppvuxen i Vallentuna och liksom sina syskon utbildad på lärarhögskolan. Han har också en magisterexamen i finansiell ekonomi från Stockholms universitet. Han har även gått kurs på Spegelteatern, och fått lära sig hur man sitter, står, pratar och går för att utstråla det man vill – att man är trygg och vet vad man pratar om. Sedan handlar det om att öva, förstås.
– Jag är ingen skådespelare, men har fått lära mig en del grundkunskaper. För mig handlar det om att inte göra bort mig, att minimera felprocenten. Jag tänker att det ska vara intressant och lustfyllt för de som lyssnar när jag kommenterar utredningar och plånboksfrågor. Ju fler sinnen man lyckas aktivera, desto bättre fastnar det jag försöker förmedla.
Men hur känns det att framträda i TV och radio? Vad rinner genom huvudet precis innan sändning?
– Att jag ska säga som det är, hellre brutalt ärlig än falskt vänlig. Det jag säger menar jag. Livet handlar om att få ekonomisk trygghet och att maximera dina möjligheter att leva det liv du vill, säger Arturo Arques.
Jobbet fick han genom att prata med avdelningens chef. Sedan var det en omfattande process för att koncernchefen och andra skulle validera valet av honom som privatekonomisk talesperson för banken.
– Numera tänker jag alltid på att jag hela tiden representerar banken, och är en offentlig person. Inget jag gör får bli en belastning för banken. Man ska följa hastighetsbegränsningarna och nu kör jag aldrig, aldrig för fort. Jag har till och med köpt en motorcykel som går långsamt.
Hans bästa karriärtips är att vara intresserad av det man gör och att vara omtänksam mot andra. Gör man ett bra jobb och sprider positiv energi kommer folk att uppmärksamma dig och ge dig större uppgifter, resonerar Arturo Arques.
Text: BrittMari Lantto
Foto: Alexander Donka